История на Пловдив: 8000 години в 1000 думи

Кой град е по-стар от древен Рим и вероятно дори от древна Атина? Пловдив, един от най-старите градове в Европа! С всяка стъпка, която направите в Пловдив, ще се срещнете с частица от световната история. В града се намират множество паметници на културата от цивилизации, които вече не съществуват. Елате с нас на вълнуващо пътешествие из улиците на един град с 8000 години история – от създаването му до началото на 20-и век!

Къде и кога започва всичко?

Небет тепеНебет тепе: рожденото място на Пловдив, най-старият непрекъснато обитаван град в Европа

6000 г. пр. Хр.

Праисторическите останки на Небет Тепе са едно от чудесата на Пловдив. Това са и най-ранните следи от цивилизация в региона, датиращи от Неолита (6000 г. пр. Хр.). Това прави Пловдив около 8000-годишен – един от най-старите градове в Европа (и шестият най-стар град в света според Daily Telegraph).

1200 г. пр. Хр.

През Желязната епоха Траките създали своята крепост на върха на хълма и построили град около нея. Тракийският вожд, който управлява селището по това време, го кръщава Евмолпия.

Хисар капия
342 г. пр. Хр.

През Античността (342 г. пр. Хр.) Филип Македонски покорява Евмолпия и кръщава града Филипополис. Той го построява наново, разширява крепостта на Небет тепе и прави Филипополис най-важният град в Тракия.

72 г. пр. Хр.

Римляните покоряват Филипополис през 72 г. пр. Хр. и го кръщават Тримоциум. Така градът се превръща в един от основните центрове на новата римска провинция Тракия. През този период Пловдив е в разцвет.

Как римпляните преобразяват Пловдив

Римляните разширяват допълнително крепостта на Небет Тепе, построяват нови улици и акведукти, както и канализационна система. Амфитеатърът и стадионът с 30 000 места също са построени през този период. 

350 – 400 г.

След падението на Римската империя в края на 4-и век, Пловдив остава под управлението на Източната Римска империя – Византия, до нахлуването на Славяните в началото на 7-и век.

Римският стадион в Пловдив

 

Разгледайте тези исторически забележителности!

България – възходът на една нова държава и ново начало за Пловдив

Хан Крум завладява Пловдив през 812 г. и около 834 г. градът официално става част от създадената през 681 г. държава България. 

През Средновековието Пловдив се предава от едни ръце в други над 10 пъти. България, Византийската империя и Латинската империя се борят ожесточено за запазването на града в свои територии. През тези бурни години България преживява възход и невиждано разширение на границите.

5 века под Османско владичество

Паисий Хилендарски

Паисий Хилендарски

1371 г.

През 1371 г. Пловдив пада под османско владичество, което продължава над 5 века. Османската империя кръщава града Филибе.

1600-1700 г.

Лошите условия на живот и подтисничеството на религия и култура вземат своя данък от българския народ.

По време на османското владичество българите имат ограничени права и свободи. Културата се изразява в естествено разпространение на фолклора и образование в манастирите. Езикът, религията и традициите са това, което обединява българския народ през тези тъмни години.

Паисий Хилендарски написва „История Славянобългарская“ – книга, която става една от могъщите предпоставки за въстаническото дело по българските земи. Тя спомага за укрепване на българския дух и запазване на историята за идните поколения. 

1860 г.

Пловдивският митрополит Паисий отслужва литургия на български език. Той публично отрича гръцкия патриарх в Истанбул и създава безпрецедентен скандал. Пловдив скоро се превръща в център на борбата за отделяне на самостоятелна Българска православна църква.

1876 г.

Лидери на революционната организация в страната планират множество въстания. По време на едно от най-важните, Априлското въстание, всички четири революционни окръга вземат участие – Пловдивският е най-силният.

24 Април 1877 г.

Русия обявява война на Османската империя. След серия кървави битки, през 1787 руските войски освобождават България.

Българското Възраждане и Старият град на Пловдив

1800-1900 г.

В края на 19-и век много българи създават търговски връзки с Централна и Западна Европа. Търговията е основно с памук, тъкани, метал, дървесина и шевици.

Възрожденският процес се разпространява от манастирите към обществото, а новите заможни граждани започват да инвестират своите средства. За тази цел те избират изкуство, архитектура, литература и нови идеи.

Старият град в Пловдив

Старият град в Пловдив е музей на открито – разхождайки се по калдаръма ще се почувствате като в учебник по история. Тук ще откриете следи от почти всеки исторически период!

По време на Възраждането, заможните българи заимстват идеи, архитектурни стилове и знание от Европа. Изключително влияние са имали идеите на Френската революция. Новите къщи в Стария град са били построени като имения, следващи последните тенденции – със сложна декорация и ярки цветове. Архитектурата се дели на симетрична и асиметрична, а таваните, стените и фасадите са били украсявани с различни ориенталски елементи. 

Научете повече за тези забележителности:

Какво можете да видите в Пловдив?

Небет тепе

Тук можете да видите останки от Източната стена, древен воден резервоар, портите на западната стена.

Античният театър

Една от най-иконичните забележителности на града! Построен по време на Римската империя преди 2000 години, театърът все още се използва за провеждането на мащабни събития.

Античният театър в Пловдив
Хисар капия

Тази порта датира от 11-13 век, но основите ѝ са от Римско време. Била е една от най-големите порти в древния град Филипополис.

Римският стадион

Стадионът на Тримонциум е една от най-големите структури от Римско време на Балканите, и все още е запазен в чудесно състояние.

Одеонът на Филипополис

Градският съвет на жителите на древен Пловдив е служил и за театър.

Одеонът в Пловдив
Капана

Квартал Капана е бил популярен занаятчийски център преди около 5 века. Днес, той се преражда в модерен притегателен център за млади артисти и занаятчии.

Квартал Капана в Пловдив

За да научите още от историята на Пловдив, посетете Free Plovdiv Tour!

Пловдив днес

През последните години Пловдив се превръща в културна столица на България. Градът се фокусира върху археологически разкопки, реновацията на сгради от обществено значение и подкрепа на изкуството. Това спомага за създаването на условия за културен туризъм – нека заедно опознаем най-старият непрекъснато обитаван град в Европа!

Опознай Пловдив